Skriven av Pernilla Sjöswärd den 06 Sep 2024
Fredagen den 6 september besöktes klubben av Yvonne Blombäck, programsamordnare för kust och skärgård.
Vi var 25 deltagare plus 3 gäster denna fredag.
 
Påminnelse om besöket på Villa Gransäter den 17/9 kl 14.00. Det var på fredagen 14 anmälda.
 
Ami anordnar"damträff" med nyanlända den 15/9, vill du vara med? Kontakta Ami!
 
Sven berättade om Allt på Sjön. Det hade blivit långa pass för de som ställde upp. Stort TACK till er!
Man gjorde reklam för bland annat klubben, sålde böcker och anordnade quiz. 180 familjer löste barnquizen!
Vi hoppas på fler deltagare nästa år för att korta ned arbetspassen något.
Dagens föreläsare var Yvonne Blombäck, programsamordnare för kust och skärgård inom WWF.
Yvonne berättade om deras arbete inom WWF.
WWF finns i 130 länder. Man har som vision; "Människor i harmoni med naturen". Till detta kopplas fyra stycken värdeord; mod, integritet, respekt och samarbete. Hon visade på vad samarbete kan ge och berättade om Nämdö Green Archipelago som exempel. Det första biosfärområdet i vår skärgård. Där håller man på med naturvård för att engagera, öka kunskapen och lära sig att lokal cirkulering av resurser. Som vi alla vet är resurserna knappa i skärgården. T.ex. minskat bete har gett igenväxta öar och vikten av ängshävd och lieslåtter.
Gemensamma maskiner skickas mellan öarna för att öka utnyttjandet av dem.
 
Hon berättade vidare om gäddan, ett av ekosystemets viktigaste rovdjur. Utdikning har gjort att gäddans lekplatser har försvunnit. Idag har man passerat en tipping point när det gäller gäddorna. D.v.s. det kommer att blir svårt eller omöjligt att vändan utvecklingen. Därav är arbetet med våtmarker viktigt! Idag äter spiggen ökat och mer eller mindre tagit över. Spiggen äter upp gäddans ägg innan de hinner att utvecklas.
Hemmesta sjöäng är ett bra exempel på ett försök att hjälpa gäddorna. Idag kommer det runt 700-800 gäddor till varje år för att leka.
 
Yvonne berättade även om Ålös våtmark. Detta ligger söder om Utö i södra skärgården. Hon nämnde även fiskvandringsvägen vid Hargs bruk.
Vi har väl alla ifrågasatt skarvens vara eller icke vara. Många av oss har passerat döda öar alldeles vita av avföringen från skarvarna och många myter finns runt dessa fåglar.
Skarven utrotades i Sverige under 1800-talet och återplanterades igen lite senare. "Förstörda" öar har ett myller av liv på marken. Träden dör men inte för evigt utan kommer igen efter 20-30 år. Skarven skyddar också andra arter som t.ex. uv. Jagas skarven bort så försvinner även uven.
 
Här är Yvonnes presentation:
 
Yvonne hänvisade till följande länkar för mer information: