
Ingrid informerar:
Guvernörsbrev har skickats till alla medlemmar med information om RYLA. Fundera om ni har någon ungdom i er närhet som kan vara intresserade.
I brevet finns även information om RLI. En utmärkt utbildning om man vill lära sig om Rotary.
I dag är det Alla Hjärtans dag, funnits sedan medeltiden. Firandet av Alla hjärtans dag har sitt ursprung i den medeltida anglosaxiska ungdomsseden att bilda par den 14 februari. På de brittiska öarna fanns en föreställning om att fåglar bildade par just detta datum, vilket kan ha fungerat som en inspirationskälla.
Alla hjärtans dag, eller Valentine’s Day på engelska, är en kalendarisk högtid som är ny i Sverige och Norden, trots att den har medeltida ursprung. Den började firas i Sverige mycket sent. Alla hjärtans dag kom till Sverige via handeln, som såg marknadsföringsmöjligheter i dagen. Första skyltningen i Sverige är belagd år 1956 och därefter har försäljningen av speciellt godis och blommor ökat.
Förebilden kom från USA under 1900-talet och firandet har vuxit de senaste decennierna.
Vänliga veckan, grundare Harry Lindkvist, grundade läkarmissionen. Observerade drygt 8000 personer i närheten av Tranebergsbron, ingen log. Vänliga veckan – Wikipedia
Dagens skryt: Ingrid har skänkt möbler till Alina. Behov finns för två våningssängar.
Östersjö projektet informerade om några event framöver.
Dennis har tagit fram ett kort har tagits fram för att välkomna nya medlemmar och Per-Ola har tagit fram en lapp för ungdomsbytet som kan delas ut.
Hållbarhetsfestival klockan 11-21 den 15 februari på Gustavsbergs teatern. Klubben har ett stånd där.
Allt för Sjön startar i mars, planering pågår för att bemanna vår monter. Flera från klubben kommer att delta.
Lars-Erik presenterade dagens föreläsare är Magnus Brattgård, Säkerhetschef i Värmdö Kommun sedan 2017.
Kommunen har fått ett uppdrag av regering/riksdag att återuppbyggnad av det civila försvaret i Värmdö. Det togs ett beslut 2015 som gjorde att det tog fart. Tidigare var det mer vardagsproblem som skulle hanteras såsom elavbrott, bränder, vattenläckor och miljörelaterade olyckor. Vattenberedskapen är underutvecklad och man tittar på utveckling av den under senare tid.
Alla minns stormen Alfrida och bränderna i Västmanland och Hälsingland. Vädret ställer till med många problem. Vi har vår egen stora terrorattack i april tjugosju2027 på Drottninggatan och därefter kom Ukraina-kriget.
Idag är cyberhoten båda överhängande och har en stor sannolikhet att inträffa. Samhället är väldigt sårbart när system slås ut och får stor påverkan på oss. Det innebära att sjukvård, kommunal förvaltning, statlig förvaltning och inte minst transferering av pengar som slås ut.
Idag använder vi allt mindre kontanter, vid kris så finns risken att stora delen av de digitala systemen inte kommer att fungera.
Arbetet med skyddsrum pågår. På Värmdö har vi plats för 6000 personer i skyddsrummen. Det finns i Gustavsberg men saknas längre ut. Man skapa sina egna skyddande utrymmen. Det är staten som har ansvaret för skyddsrummen, men fastighetsägaren ska ställa dem i ordning på 48 timmar.
Hesa Fredrik finns med hörs inte här. Systemet är gammalt och idag kan man få ut information/VMA på många andra sätt. Man ser över systemen då de har legat i träda under ett antal år.
Det finns något som heter civilplikt där man t.ex. kan sätta civila personer att laga elnätet.
Sverige byggde upp sitt transformatornät på 40-50-talet efter kriget och då var det världsunikt. Det gjorde att man kunde distribuera el men man kunde inte köra ö-nätsdrift. I dag arbetar SVK mycket med att få redundans i elnäten för att kunna säkra eldistributionen. Man ska kunna reparera men ändå få fram el. En av få kommuner i Stockholm som har rådighet över sin elförsörjning är Nacka. De har två energibolag men producerar inte el själva.
Räddningstjänsten omfattas redan av civilplikt. Att räddningstjänsten är viktig vilket man har lärt sig av Ukraina-kriget.
Att planera för krig stället helt andra krav än att hantera att elen är borta i sju dagar. Man tittar nu på vad som är våra viktigaste samhällsfunktioner och hur mycket kan man kan säkerställa dem. Det pågår väldigt många utredningar inom de här områdena på många olika platser och många olika ämnen. Kommunerna ska säkerställa de mest väsentliga delarna och klara en drift på två veckor. Till exempel försörjningsberedskap för de mest sårbara äldre och barn.
NATO arbetar också med det civila försvaret, det är ju inte bara ett militärt sammanarbete utan också ett samarbete runt civilförsvaret. Civilförsvaret ska stötta försvaret och hålla uppe försvarsviljan, stötta NATO när man vill förflytta trupper inom vårt land m.m.
Värmdö har ju sin speciella situation med 10 000 öar. Koncentrationen av människor finns runt Gustavsberg/Hemmesta med få boende på yttre öarna.
När man pratar om ”höjd beredskap” finns det två olika områden man skärper beredskapen och högsta beredskap. Högsta beredskap då är man i krig. Det har Sverige aldrig gjort, inte ens under andra världskriget. Man gjorde det inte heller när den ryska ubåten gick på land utanför Karlskrona.
Vi har många olika samhällsfunktioner som är beroende av varandra, hur de ska kunna jobba, jobba ihop blir en viktig fråga. Viktiga delar är hälso- och sjukvård, räddningsinsatser, utbildning för barn och unga. Kriget i Ukraina har visat hur viktigt det är att hålla igång barn och unga i sina verksamheter. Det skapar en stabilitet i samhället. Livsmedelsdistribution är en viktig del. Kommunerna har stort ansvar i beredskapen.
Stockholmsregionen har SSR. Det är 37 olika aktörer. Det är alla kommuner i länet och det är då räddningstjänstsförbunden, kustbevakning, försvaret, trafikförvaltningen och SL.
Man brukar tala om en krispendel, där det svänger från stor sannolikhet och liten skada till liten sannolikhet men stor skada.
Exempel på detta är lokala kriser som oseriöst bombhot mot kommunhuset i tisdags och före det utplacerat misstänkt farligt föremål vid Värmdö bostäder. Vi är inte riktigt vana vid det i Sverige. Men det är en hög sannolikhet för att det här händer och där ska vi kunna klara det på egen hand.
Ett annat exempel är bränderna där fyra kommuner i Västmanland blev inblandade som var tvungna att försöka arbeta tillsammans. Man hamnar då i ett gult läge.
Till slut så kommer man in i det orangea läge man verkligen måste ha en beredskap att kunna orka och hålla ut under längre tid. Och det är då samarbetet med andra blir väldigt viktigt att för att klara av en fråga.
Det finns grundprinciper inom svensk krishanering som man försöker uppnå:
När det gäller cybersäkerheten så ska allmänheten i normalfallet inte involveras men kan bli påverkade. Kommun och skolor arbetar med detta dock med externa leverantörer som måste följas upp. Det viktiga är att det finns oskadade backuper och skydd på yttre hot.
Det är polisen som hanterar bedrägerier. Det de som bjuder in och jobbar aktivt i lokalsamhället föreläsningar och information till anhöriga till äldre. Enkelt förklarat så ska du aldrig lämna ut din kod eller BankID till någon.
Det verkar dock som att den typen av brottslighet har sjunkit. Man försöker hitta andra vägar. Kriminaliteten delar upp sig på många olika områden. Tidigare höll brottslingar sig till ett område.
Idag delar man upp det mellan narkotika, bedrägerier, avfallshantering till exempel. Det är många olika delar och i det här ligger också en möjlighet för en antagonist som är utanför Sverige och har andra intressen att aktivera kriminella intressen för att destabilisera samhället. T.ex. i München där det var en större händelse mot invandrare. Diskussionen idag är att flera sådana händelser har som mål att destabilisera samhället.
En annan fråga är vad är det som sker på Östersjön? Är det verkligen sabotage eller inte? Eller vill man ge sken av att kunna utföra saker? Kustbevakningens arbete förändras pga detta. Man lägger mer tid på att bevaka svenska intressen än att t.ex. hantera miljöbrott.
Desinformationskampanjer är en ny typ av hot. Det skapas en ny cynism i samhället av detta.
Vi fick en ny Myndighet för Psykologiskt Försvar som ska arbeta med olika påverkansoperationer. på det sättet att kunna jobba mot det här med påverkansoperationer.
Vi har även MSB har ju den Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som också ska arbeta med detta.
Inom Skärgårdsstiftelsen sm tog bort en del av sina arbetare på öarna. Dessa personer kunde skärgården på sina fem fingrar. De hade koll och ett visst säkerhetstänk.
Vi har ett gott frivilligt engagemang i den här kommunen. Det är många som vill hjälpa till inom civilförsvaret, idag 18 stycken olika organisationer. Det är bl.a. motorkårister till brukshundsklubbarna, Lottorna, Civilförsvarsförbundet, Nacka Värmdö räddningsmanskap Röda korset, Frivilliga Radioorganisationen, Sjövärnskåren och Sjöräddning.