Skriven av Gun-Marie Östedt-Axelsson den 19 Sep 2024
Klubbens Rädda Östersjön-projekt engagerar många i lokalsamhället - från skolbarn och lärare som använder Vattentestväskan till besökare i våra utställningstält. Vi har många partners runt Östersjön, både rotarianer och forskare. Vårt arbete med våtmarker fokuserar nu på Brevik på Värmdölandet och Lemshaga på Ingarö.
 
Värmdö-Skärgård Rotaryklubb har sedan många år en Östersjökommitté i klubben. Den har på senare år varit mycket aktiv och omfattar idag 10 medlemmar. ”Rädda Östersjön-projektet” är det dominerande projektet i klubben. Generösa bidrag för att driva projektet har beviljats av klubben. Kommittén sammanträder ca fyra gånger per halvår i samband med Rotarys ordinarie fredagsmöten.
      
Klubben har två medlemmar i distriktets Östersjökommitté och har således god insyn i det som sker i projektet på distriktsnivån – undertecknad och Wanja Bellander.
 
Klubben har goda kontakter med Kommunens miljöansvariga och även med del av Länsstyrelsens motsvarande. De har inbjudits och hållit föredrag för klubben. Kommittén har medverkat till att ett antal föredrag med Östersjöanknytning lagts in varje år. Vi har naturligtvis även löpande orienterat klubben om kommitténs verksamhet, både som föredrag, i veckobrev samt på Facebook eller liknande.
 
Klubben har varit drivande då det gäller utbildning av ”Rotary Östersjöambassadörer” och har sju medlemmar i klubben som är ”promoverade”. Några av dessa har deltagit ombord vid seglingar på Briggen Tre Kronor för att orientera om Östersjön. Detta samarbete har tyvärr upphört i och med konkursen för Briggen. 
 
   
Klubben har beviljats en District Grant för utbildningar till ”Rotary Östersjöambassadörer”. Det gjorde att den senaste utbildningen (med 20 ”promoverade” Rotarianer) bl.a. kunde genomföras på Baltic Sea Science Center på Skansen (det sista av de tre stegen). Då samlas alla ”elever”fysiskt” för att presentera sina föredrag för varandra. Idag är totalt 50 Rotarianer utbildade.
 
Klubbens första konkreta delprojekt var ”vattentestväskan”. Vi har arbetat för att möjliggöra för skolorna i Värmdö att i sin undervisning använda väskan. Den bidrar till att öka kunskapen om vårt vattens betydelse för allt liv. Eleverna får utforska vattenmiljön närområdet och lära sig vad som påverkar vattenkvalitén.
 
Sedan starten våren 2022 har 10 väskor delats ut till sex skolor på Värmdö. Under våren 2023 inledde klubben ett samarbete med Värmdö kommun och då bestämde vi att de skulle engagera de kommunala skolorna i kommun för att använda Vattentestväskan medan vår klubb skulle vända oss till friskolorna. Värmdö kommun har även bidragit genom att ta fram ett formulär med tillhörande karta över kommunen, där skolorna kan registrera de värden de fått vid sina mättillfällen samt platsen där proverna tagits. Klubben har köpt in 10 väskor totalt och Värmdö kommun 11 väskor.
 
         
 
Klubben har deltagit i ”Allt för sjön” mässan de två år som Rotary varit aktiva där. Dessutom deltar klubben i månadsskiftet augusti/september i år för tredje gången i ”Allt på sjön” mässan som äger rum i Gustavsbergs hamn. Här har klubben, under de tre dagar mässan varar, haft ett ”Rotary-tält” bemannat av klubbmedlemmar. 
 
Vi har bl.a sålt boken, ”50 sätt att Rädda Östersjön”. Boken ”Havet är din bästa kompis” av Lasse Åberg började vi att sälja under mässan i mars och kommer att sälja framöver. Den boken är utgiven av vår nya partner Voice of the Ocean. I tältet har även barnquiz funnits med belöning i form av godis till de barn som svarat. På detta sätt har även familjen involverats  och kunnat ta del av broschyrer och ”Roll-ups” som berättat om Östersjön. Intresserade av Rotary har kunnat uppge namn och kontaktinfo för uppföljning. Klubben har på detta sätt fått nya medlemmar.
 
Klubben deltar aktivt i BASRAN. Vid webbinariet om våtmarker i mars 2022 skedde utsändningen från Värmdö och då hade vår IT-ansvarige Anders Tihkan ansvar för tekniken. Så skedde även vid Webbinariet om trålfisket i mars 2024
 
Klubben sponsrade en av de 28 deltagare i RYLA Baltic Sea 2023. Dessutom bidrog klubben med tre av de sex ledarna ombord på Briggen Tre Kronor.
 
      
 
I samarbete med ”Expedition Rädda Östersjön” har klubben deltagit med tält på ”Östersjödagen” som genomförts 2021 och 2022 ute i Stavsnäs på Värmdö. Tråkigt nog har denna mässa upphört. Planer på samarbete gentemot skolor, med expeditionens rullande utställning ”Searoom”, genomfördes aldrig. Utställningen var tyvärr inte anpassad för skolelever (inte interaktiv mm).
 
Projektet ”Levande Vikar” som drivs av ” Baltic Waters” har uppmärksammats av klubben. Då Värmdö ”fick” en av de fyra vikar som projektet arbetar med, Lång-broviken, adopterades viken av klubben. Det har hittills resulterat i kontakter med närboende i viken och en gemensam skräpplockningsdag under de senaste två åren. Vi ser med spänning fram emot rapporter från projektet som kan ge tips för att förbättra läget i alla vikar längst kusten.
 
 
I Gustavsberg ordnades den 27 januari i år en ”Hållbarhetsfestival” med många inblandade där även klubben deltog. Här uppvisades (för första gången i klubbens regi och endast med ett ex) boken ”Havet är din bästa kompis” som väckte stort intresse. Festivalen gav många bra kontakter med nya tänkbara partners..
 
Länsstyrelsen, Sportfiskarna samt Fågelskådarna ordnade gemensamt ”Våtmarkens dag” den 14 april i år ute på ”Hemmesta Sjöäng”, då även klubben deltog. Sjöängen är ett mycket framgångsrikt våtmarksprojekt som Värmdö kommun driver. Där fanns  barnquiz (33 familjer deltog) och vi sålde böcker (cirka 30 stycken av ”Havet är din bästa kompis” och ”50 sätt att rädda Östersjön”).
 
    
 
Nu planerar klubben, i samverkan med Länsstyrelsen, ett flertal våtmarksprojekt ute på Värmdö. Klubbens roll blir initialt att ta kontakt med markägare och få dessa positiva till projekten. Då utnyttjas Rotarys fina kontaktnät runt Värmdölandet. Exakt vad klubben kan göra konkret i övrigt återstår att se. Finansiering kan sökas både statligt, från Länsstyrelsen och från andra finansiärer. Det kan även bli aktuellt att söka ”Global Grant” från Rotary. Våtmarker är ett accepterat projekt för en Global Grant ansökan. 
 
I dagsläget ingår följande medlemmar i klubbens Östersjökommitté;
 
- Affi Stork
- Ami Flood- delansvarig för våtmarker
- Dan Svantesson
- Guje Östedt-Axelsson- ordförande i BASRAN och i distriktets Östersjökommitté
- Kerstin Tufvesson
- Louise Adelborg- ansvarig för vattentestväskan
- Pernilla Sjöswärd
- Per-Olov Johansson- kontaktperson Långbroviken samt delansvarig för våtmarker
- Sven Rudberg- ordförande samt medlem i distriktets Östersjökommitté
- Wanja Bellander- medlem i distriktets Östersjökommitté
 
För klubbkommittén ”Rädda Österjön”,
 
 
Sven Rudberg
Ordförande
 
2024-06-11