
Efter två ruskigt regniga dagar var klubben på plats på Kyrkettan igen!
30 deltagare på fredagens möte varav 4 på nätet och 3 gäster! Det märks att hösten har kommit!
Denna fredag hade Erling och Jarl namnsdag och det är äppelmustens och äggets dag. 1984 var Kathryn Sullivan den första amerikanska kvinnan att genomföra en rymdpromenad denna dag.
Polio-dagen är den 24 oktober så donera en slant via Swish! Vi startar insamlingen denna fredag.
Dagens föreläsare var Torsten Cederlund, Strålsäkerhetsmyndigheten med inriktning sjukvården. Han berättade om röntgen. både historiskt och idag.
Wilhelm Conrad Röntgen tog den allra första röntgenbilden på en människa. Det var en bild av hans hustrus, Anna Bertha Röntgens, hand.
År 1896 kom en skottskadad kvinna in till en läkare i Chicago. De försökte ta en röntgen bild för att kunna se var kulan var men bilden blev bara svart. De strålade länge vilket resulterade i att kvinnan tappade håret dock växte det tillbaka.
Vid 1900-talets början visste man inte att röntgenstrålarna kunde vara skadliga. Detta ledde till att patienter kunde få brännskador om läkarna använde för höga stråldoser. Forskare som arbetade mycket med röntgenstrålar fick dessutom ofta cancer eller rent av förlorade sina fingrar. Så småningom började man inse att det var viktigt att skydda sig. Bland annat kapslades röntgenrören in i bly.
Röntgen tog aldrig patent utan ansåg att upptäckten skulle vara mänskligheten till godo.
1899 öppnades första röntgenmottagningen i Stockholm.
Man upptäckte också att strålningen kunde bota cancer. Till en början lade man radium i en tygpåse som lades på tumören. Början av 1900-talet fanns det dessutom s.k. hälsovatten som var starkt radioaktivt.
Mänskligheten utsätts för strålning dagligen. Detta kallas bakgrundsstrålning. I genomsnitt 1 mSb per år.
Vid konventionell röntgen lagras all info ovanpå varann.
Vid datortomografi ser man skikt av kroppen. Detta ger tydligare bilder. Varje bild tog till en början15 min. Idag tar det några minuter att scanna hela kroppen.
Man kan också spruta in radioaktivt vätska i de organ som man vill undersöka. Vanligaste att undersöka är skelettet.
Idag strålas 50% av cancerpatienterna. Man strålar från flera olika håll men alla strålar går igenom tumören. Man sprider därmed strålningen så att andra delar inte ska skadas lika mycket.
Strålsäkerhetsmyndigheten arbetar med:
- Kärnsäkerhet
- Strålskydd
- Fysiskt skydd och informationssäkerhet
- Nukleär icke-spridning
Några länkar för den intresserade: