Skriven av Pernilla Sjöswärd den 24 Jan 2025
Trots slaskigt vårvinter väder dök många medlemmar upp till dagens morgonmöte!

Närvarande idag var 32 personer varav 1 på distans.

Erika har namnsdag.

Denna dag är det nationella jordnötssmörets årsdagen och det äter vi ju. Idag är det dessutom årets fattigaste dag. Denna dag 1652 blev Gränna stad.

Ami stod för dagens skryt. Hon har börjat läsa på en universitetskurs igen och läser om Östersjöns miljö.

Nya medlemmar var på en trevlig middag i torsdags. Klubben har sju nya medlemmar och fyra av dem kunde vara med igår, det skulle varit fem. Det är tre stycken kvar, men de kommer att få en inbjudan till middag senare.

Många namnskyltar satt på under dagens möte. Ni som inte har eller har tappat bort, kontakta Sven. Så ser vi framemot fler namnskyltar nästa möte!

Östersjöprojektet har nu dragit igång med en ny kurs för ambassadörer. I måndags kväll pratade Tina Elfwing, chef för Östersjöcentrum vid Stockholms universitet. Hon pratade i nästan två timmar och diskuterade med 24 stycken vetgiriga Rotarianer, men det är fortfarande så att vår klubb har flest ambassadörer. Vi har nio stycken ambassadörer, men de andra kommer i kapp, med fem stycken från Lidingö och fem stycken från Nacka. Idag är det drygt 50 stycken ambassadörer och nu blir det alltså 24 till.

Det gick ut ett brev till alla från Louise och Lotta  förra veckan om en helg i Båsenberga. Vi behöver fler anmälningar då minimum 10 st.

Nästa vecka ska vi gå på operan och titta på Sweeney Todd. Väl mött!

Dagens föreläsare var Hanna Bäckman. Hon är chefredaktör för Nacka Värmdö Posten.  Guje inledde med att hon har arbetat med lokala tidningar i Värmland och i Sörmland och där har de inte distribuerats till alla utan kostnad. Hanna har tidigare arbetat med Barometern bland annat. Hanna har varit  tillförordnad i fem sex år och som ordinarie 3-4 år. Man är bara sex personer på tidningen. Alla har jobbat där länge. Anna-Karin har jobbat kortast, 7 år. Jalmar i 12  år och Charlotta har jobbat över 30 år på NVP. 

Tidningen grundades 1989 av Gunnar Wirström, som då var under 30 år. Tidningen kom ut varje vecka tidigare, idag har man av ekonomiska skäl minskat till varannan vecka.

Tidningen vill vara närvarande i kommunerna. Det finns många spännande människor här. Tidningen är vana vid att gräva i kommunhandlingarna och att granska kommunpolitikernas beslut. Det har varit väldigt viktigt att inte bara fastna i det negativa. Man försöker komma nära läsarna. Tidningen täcker ett stort geografiskt område.

Man får uppslag via tips om allt möjligt - stort som smått. Man har kontinuerlig kontroll. Tipsen man får in fördjupas och foton tas. Tidningen är opolitisk och målet är att få boende i kommunerna att känna sig hörda och sedda. Man är noga med det press-etiska såsom andra seriösa tidningar. Tidningen ägs i dag av Bonnier News Local sedan 2 år. Detta har gett många fördelar bland annat marknadsföringsmässigt. Papperstidningen delas ut i 68.000 exemplar.

Tidningen finns digitalt sedan år 2002. Den digitala versionen innehåller mer än pappersdelen. I den tryckta får man prioritera för att få plats med det bästa. Det är enklare idag att se vad som läses och var läsarna klickar via den digitala tidningen, vilket gör det enklare att följa upp och utveckla innehållet.

Efter föredraget var det klubbens tur att presentera sig.

Vår president Ingrid Sjöbeck började med att berätta om Rotary, ett internationellt yrkesnätverk. Rotary ska verka för fred och för att det ska vara lugnt i världen och det gör vi på olika sätt. Det är en ideell förening som är helt obunden. Den 30 april 1990 så fick vi vårt charterbrev och då var vi 26 medlemmar. Klubben har flera projekt och det ena är Östersjöprojektet och ett annat är integration. Rotary driver också ett Ungdomsutbyte över hela världen. 

Sven Rudberg presenterade Östersjöprojektet.  Det är klubbens största projekt för nuvarande. Miljö finns i fokus. Många klubbar som arbetar med detta. Man vill sprida kunskap och deltar  på "Allt för sjön" i Älvsjö, "Allt på sjön" i Gustavsberg och andra lokala utställningar.  Bland annat så säljer man böcker, både barnböcker och vad man själv kan göra för att hjälpa till att rädda Östersjön. Man arbetar med vattentestväskan, som Nacka Värmdö Posten har skrivit om. Där arbetar man med kommunen för att nå ut till skolor och barn. Barnen går ut tar prov på vattnet och lär sig mycket om de miljöproblem som finns. Östersjöprojektet arbetar även med våtmarksprojekt. Man har engagerat ganska mycket och vi har lyckats få både Jacob Wallenberg och Länsstyrelsen att ställa upp och nu arbetar man även med Stiftet för att anlägga våtmark borta vid Värmdö kyrka.

Därefter berättade Per-Ola Sjöswärd om att Ungdomsutbytet ska vara en del för att arbeta för fred och att det är ett bra sätt med ungdomsutbyte världen över. Det är en ungdom, som till exempel från Sverige önska att åka till ett annat land. Och då ansöker man om detta. Vi kontrollerar förhållanden, intentionen och så vidare hos den som ansöker. De föräldrar, som skickar iväg, ska också ta emot en ungdom från ett annat land, ofta från utbyteslandet. De ungdomar som åker på detta under ett år är 15 till 17 år. Vill man inte vara borta så länge så kan man åka på sommarläger. Det är inget krav att man är Rotarian. Vi har krav på de som åker iväg. De ska besöka Rotaryklubben dit man kommer varannan vecka och komma till den lokala klubben på hemmaplan för att efteråt prata om vad man har gjort och upplevt detta. Den som kommer till Sverige ska gå på en lokall eller internationell skola. Han eller hon ska ju komma till den lokala klubben och vara med i gemenskapen och berätta hur det är.  Det är ett kulturutbyte och inte ett utbytesår likt de kommersiella alternativen.

Anne-Marie Flood är engagerad i integrationsprojektet och Östersjöprojektet. Hon var med och startade integrationsprojektet 2015. Hon arbetade i Järva området och ville börja engagera sig lokalt också. Så då startade man bl.a. ett språkkafé dit de nyanlända kunde komma. Till en början var det främst Syrier och Afghaner som kom. Fler medlemmar från klubben anslöt.  Man har samarbetat med "Välkommen till Värmdö", en förening som ju bildades för att hjälpa nyanlända. Men när Ukrainakriget startade extra tryck på detta då hjälpte Ami "Välkommen till Värmdö" att ordna boende till Ukrainare som kom till kommunen. Man gjorde en mängd insatser för Ukrainare och efter hand så dök det upp ett behov att starta integration bara för kvinnor. Vi har en av kvinnorna på mötet här idag. Det är Alina, som har varit med länge och klubben genomför också vandringar för att alla skall komma ut. Dessutom har klubben arrangerat julpyssel grannat. Flera av de nyanlända har också sommartid deltagit i Rotaryklubbens grillkvällar. Det kommer bli extra angeläget att arbeta vidare med detta då kommunen stänger boendet i Hemmesta den sista mars.

Pernilla Sjöswärd, som för närvarande är sekreterare i klubben och som skriver våra referat, har denna gång producerat referatet med hjälp av AI, Artificiell Intelligens.