Nu med 53 dagar kvar på året faller mörkret allt snabbare och mornarna blir allt mörkare. Fyra nya medlemmar deltog i frukosten och berättade kort om sig själva.
Denna morgon var det 36 närvarande varav 4 gäster.
Vendela har namnsdag och Läromedlets dag. Wanja fyller år idag och hyllades med skönsång.
Under torsdagen deltog 34 medlemmar på konstvisning på Vår Gård i Saltsjöbaden. 20 fortsatte i restaurangen och inmundigade middag.
Några happenings i klubben:
29 januari har det ordnats biljetter till Operan och Sweeney Todd. 20 biljetter finns tillgängligt. Mejl har skickats ut till medlemmarna om detta event!
Årets sommarfest går av stapeln 23 maj och kommer att hållas i Oxstallet Farsta Slottsvik. Festfixare sökes! Vi ordnar allt själva så ett gäng fixare skulle uppskattas!
Båsenberga 23 mars, man återkommer med information.
Tre nya medlemmar Birgitta Notlöf, Louise Cederström och Amie Kronblad berättade kort om sig själva. EGO-föredrag kommer att hållas längre fram. Vi hälsar er välkomna!
Lennart Koskinen är dagens föreläsare. Temat är ”sorgen och glädjen de vandrar tillsammans”. Författare, etikforskare och seniorbiskop Lennart är välkänd radiopratare och samhällsdebattör, men har också seglat på alla större hav, både ensam och med olika besättningar.
Lennart var tidigare skärgårdspräst och seglade mellan öarna. Han är den första präst som fått milersättningen för att sätta segel. Lennart har arbetat under större kriser som Estonia och tsunamin i Thailand.
Lennart var själv sjuk i covid i tre månader och under tiden utförde han själavård för många so ringde honom ang sina avlidna närstående, sorgen och sjukdomar. Ur detta föddes idén om en bok. Den kom att handla om segling vilket var det han har gjort i hela sitt liv. Boken heter ”I samma båt”. Den handlar om tre personer som seglar till Island. En psykiatriker, en präst och en dataspecialist.
Ingenstans blir de stora livsfrågorna så levande som just på havet. Under ytan öppnar sig inte bara havsdjupen, utan också våra egna tankar. Livets mening, döden, jordens framtid, andlighet, frågor om en eventuell Gud, tvivel, nyfikenhet och nya insikter.
Boken handlar om tre gamla klasskamrater som alla har mist sin livspartner i covid-19 förs samman under en dramatisk segling till Island. Samtalen, vänskapen och de gemensamma upplevelserna hjälper dem att gradvis bearbeta sin sorg. Ateisten, prästen och psykiatern sitter bokstavligen i samma båt.
De är oense om mycket, men deras samtal inspirerar läsaren att tänka själv om frågor som ofta inte har några färdiga svar, men som kanske ändå behöver ställas av oss alla. Samtalen ombord, liksom vad som kan hända på havet, utgör stommen till denna tankeväckande och stundom dramatiska berättelse.
Lennart berättade också om klassisk "sorgbekämpning". Första steget går personen in i sig själv och accepterar inte händelsen, t.ex. när någon dör inom vården. Man anmäler händelsen och försöker hitta en syndabock. Vården lägger ofta undan denna anmälan ett par veckor. Den drabbade kommer över den första fasen och inser att det faktiskt inte var personalens fel.
Punkten vid nedgången i sorgearbetet symboliserar avskedsceremoni (begravningen). Punkten är viktig för att komma vidare i sorgearbetet. Individen kan annars bli kvar i ilskan, sökande efter en syndabock och inte komma vidare. Idag skickas ibland den döda direkt till krematoriet och sedan träffas men hos juristen för bodelning. Empati och mänskligt beteende uteblir och sorgearbetet blir svårare. I boken beskrivs sorgearbetet från olika synvinklar.