Inför en helg där vi är lovade vårväder igen.
Denna fredag var vi 25 medlemmar, varav 3 gäster och 2 på Zoom.
Lukas har namnsdag!
Det är den Internationella klimakteriedagen och Chokladcupsdagen.
Denna dag 1967 var det världspremiär Djungelboken.
24 oktober närmar sig och nu polio sprider sig i Gaza. Swisha och var med och stoppa spridningen genom vaccinering!
Klubbens AW på Kattholmen den 17 oktober var det 9 klubbmedlemmar på plats. Vi hoppas på fler nästa gång!
Sven fyller år idag den 18 oktober! Stort grattis från oss alla!
Sven bjuder in till Värmdö kyrka söndagen den 20/10 kl 16 till Värmdö kyrka. Det bjuds på ett körverk av Rossini.
Dagens föreläsare var Johan Berglind, Krisberedskap och Civilt försvar i Värmdö kommun. Han har tidigare arbetat med Polarna i 20 år i Värmdö.
Lag (2006:544) om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (lagen med det långa namnet) ligger till grund för Johans arbete.
Tidigare var det snösmockor, översvämningar och annat man planerade utifrån. Idag sker planeringen utifrån ett utlöst krig.
Det viktigaste vid kris är att hålla igång samhällsviktig verksamhet. Samhällsviktiga verksamheter definieras som verksamhet, tjänst eller infrastruktur som upprätthåller eller säkerställer samhällsfunktioner som är nödvändiga för samhällets grundläggande behov, värden eller säkerhet. Det är bibliotek, sjukhus, eldistribution, fjärrvärme m.m.
Johan pratade om en krispendel. Olika händelser hamnar på olika ställen i denna pendel.
Solstormar som vi är mitt i en period av, är vackert men orsakar störningar i nät, telefoni m.m. Avsaknad av t.ex. vatten ger en dominoeffekt. Som ett exempel; om alla i porslinskvarteren Gustavsberg går på toaletten vid avsaknad av vatten, kommer det att ge 8000 avföringspåsar. Hur tar man hand om det? Det är sådant Johan med kollegor ska planera och förbereda för.
Vid händelser finns det en eskaleringsordning. T.ex. om skolan får problem vid en större händelser men inte klarar av att hantera det kan de vända sig till kommunens krissamordnare. Om krissamordnaren behöver stöd vänder sig den personen till Länsstyrelsen. Ytterst är det regering och riksdag som får gripa in.
Det finns tre grundprinciper i svensk krishantering:
Med extra ordinär händelse avser lagen är en sådan händelse som avviker från det normala, innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och kräver skyndsamma insatser av en kommun eller region. Ett exempel var E22 där flera fastnade i en snöstorm. Men ansvariga inte reagerade.
En utmaning i Stockholm är att människor kommer ut till Värmdö och sina sommarstugor. Det skedde under pandemin. Detta skapar problem för kommunen i en kris. Plötsligt är vi väldigt många fler.
Vid samhällsstörning behöver en kommun kunna ta flera ansvar samtidigt:
Man har delat upp kommunen i civil zoner för att förenkla vid kris. Varje zon har t.ex. trygghetspunkter. Så här ser det ut på Värmdö:
Ditt egna ansvar ligger i att ha egen beredskap för:
- Mat och matlagning
- Dricksvatten
- Värme
- Kommunikation
- Läkemedel och första hjälpen-kit
- Toalettbesök och hygien
- Belysning såsom ficklampor och stearinljus
- Betalning och kontanter
- Transport - ha om möjligt bilen fulltankad och alternativa färdmedel som till exempel cykel.
Du kan läsa mer på MSB's hemsida: