
Ulf och Ylva hade namnsdag denna fredag.
Ny medlem i klubben är Ann-Margreth som lämnar sin klubb i Växjö. Hon kommer från Urshult Småland. Har arbetat i restaurangbranschen hela sitt liv och arbetat som säsongare i som yngre. Hon stannade 33 år på Scandic i Växjö. Mer information kommer senare!
Det är nu 264 dagar kvar på detta år så ta väl vara på dagarna.
Idag hade ovanligt många gäster, 8 st. Det var totalt 32 deltagare denna morgon varav 4 digitalt.
Påminnelse om sommarfesten den 23 maj. Det är snart fullt så anmäl er med en gång!
Dagens skryt
Ingrid önskar oss alla en Glad Påsk. Ingrid kommer att åka med två barn till Warsawa för att hitta gammelmormors rötter.
Föredrag
Lars-Åke presenterade vår föredragshållare Peter Hallström, senior supervisor på FI. Dagens ämne var ”Insiderbrott och marknadsmanipulation”.
Peter är gammal polis och har bl.a. arbetat som närpolis på Värmdö. Han gick därefter över till Ekobrottsmyndigheten. Han var även kommissarie på Finansmarknadskammaren.
2017 gjordes lagstiftningen om angående insiderbrott m.m. Peter fick då en förfrågan om att gå över till FI för att starta en grupp som skulle utreda insiderbrott och liknande.
Det finns en skillnad mellan FI och EBM (Ekobrottsmyndigheten). EBM driver åtal vid domstolarna. Det gör FI också men de tar också vissa insiderbrott och marknadsmanipulationer. Övriga finansinspektioner går via förvaltningsrätten.
Inom ESMA (European Securities and Markets Authority) tas insiderbrott och marknadsmanipulation ofta upp. Anmälan om denna typ av brott görs genom en blankett som skickas in till FI. Banker och börser är skyldiga att anmäla om de ser misstänkta transaktioner. Där kommer Peters grupp inom FI in som består av fyra personer.
Man arbetar med lagstiftningen och de olika artiklarna.
Man försöker se olika scenarier och beteende hos köpare/säljare när det gäller värdepapper. Det finns bolag som försöker lura småsparare och privatpersoner genom att få olika förslag att se mycket bra ut. Ett exempel är det svindleri som skedde på Swedbank. Där hamnade VD Bondeson faktiskt i fängelse.
Man ska skilja på tyckande och faktiskt information. Influensers och andra på sociala media visar bara sin syn och sitt tyckande. På bolags hemsidor ska man kunna lita på informationen. Man ska kunna göra en bra bedömning utifrån den informationen om det är värt att satsa eller inte.
I Sverige är det FI som har ansvaret att ta emot anmälningar och titta på om det är värt att gå vidare. Det måste finnas bevis.Misstänker man brott så skickas det vidare till Ekobrottsmyndigheten.
Man tittar mycket på köp- och säljmönster hos olika personer när något dyker upp. För att personal på bankerna ska lära sig att se risker och mönster utbildas de av FI.
Det sker många insiderbrott i Sverige. Det är lätt att tjäna pengar på detta. Peter skiljer mellan impulstomtar och ekonomiska strateger. Oftast är det impulstomtarna som åker dit. Det är ofta ganska uppenbart att de har fått information och går all in.
FI kan gå in och titta på personnummer och se vilka affärer de har gjort tidigare och på så sätt er man om det finns förändringar i deras beteendemönster.
Förra året var 470 ärenden, 200 av dem gick vidare till EBM. Resterande har man inte kunnat styrk brott. Man kanske ser att information har kommit ut på annat sätt via hemsidor eller media.
Om man jämför med EU så har vi väldigt mycket mer domar här i Sverige. Detta beror på att många privatpersoner handlar mer aktier i Sverige. Vi har en annan kultur när det gäller att handla med aktier här.
Det var ett ärende mot Nasdaq där man fick böta dryga 100 miljoner pga att man inte såg något som FI hittade ganska enkelt. Nasdaq överklagade inte.
FI har gett ut ganska många varningar till bankerna där de uppmanas att skicka vidare informationen till sina kunder. Man ska inte flytta större delar av sitt innehav utan att meddela banken. T.ex. om du vill flytta till innehav till ISK. Man måste tänka till hur man hanterar sitt aktieinnehav. Ofta är det okunskap som gör att man blir misstänkt. Om det är lite omsättning i bolaget så kan försäljningen av en aktie ge effekt. Det är sådant FI tittar på innan man går vidare med något.
När Peter var på EBM kom det in två psykologstudenter.De skrev analyser om aktiemarknaden. De hittade på och ljög många gånger men på ett trovärdigt sätt. På den tiden trodde folk på allt som stod. Idag har man vant sig mer vid att inte lita på allt som står på sociala medier.
Efter Swedbank-historien så var det många som sade att hur ska vi nu rekrytera en VD? Måste vi betala ännu mer? Svaret är nej, är du VD så ska du inte ljuga. Det är väldigt enkelt. Bondesen ljög rakt upp och ner om flera omständigheter om det som hände i Baltikum och penningtvätt. Hon hade gått långt över gränserna. En lögn kan ändra prissättningen av aktierna ganska ordentligt.
Det måste finnas ett förtroende för aktier för att man ska köpa och sälja dem annars kommer ingen att satsa pengar på dem.
Vid kapitalanskaffningar som t.ex. nyemissioner hanteras nästan enbart av FI. Problemet är att vid nyemissioner vill man få in pengar i bolaget. Ofta har bolaget dålig ekonomi när detta görs. Man närmar sig folk, man ringer runt, man sonderar marknaden och man gör marknadsvärderingar. Detta ska dokumenteras. Om man berättar för en kund att de kan få ett rabatterat pris vid nyemission bör kunden se upp. Om aktien står 1 kr och nyemissionen ligger på 50 öre. Då kan man sälja sitt innehav för att köpa igen för 50 öre. Detta är ett insiderbrott. Det ska vara tillräckligt specifikt och det ska vara kurspåverkande för att anses vara ett insiderbrott. Kapitalanskaffningen är tyvärr nästan alltid insiderbrott.
I dessa fall bygger FI en tidsaxel för att se vad som har hänt. Tittar på hur olika personer har agerat. Vilka personer i deras omgivning som har agerat och vilken kommunikation som har skett.
FI kan begära in dokument om vinsten överstiger en viss nivå.
FI skickade över 200 ärenden till EBM. 120 fall var man säker på men det kan saknas bevis i vissa fall. Ibland kan det räcka att prata med de inblandad så det svider lite åtminstone.
Man kan inte bli dömd för sådant man hör på ett café. Inte heller om din granne som har ett bolag plötsligt börjar köpa saker och att du därför investerar i hans bolag. Du måste få specifik information. Att ditt egna bolag ska göra en nyteckning och du handlar utifrån det så är det fel.
Vår utrikesminister köpte aktier i försvarsindustrin. Hon hade ju egen information som hon som hon använde. Hon fick ju inte specifik information och vi andra hade fått samma information. Det var ganska givet att Sveriges försvar skulle upprusta efter Rysslands angrepp mot Ukraina.
I vissa fall handlar någon i annans namn, t.ex. mannen säljer i sin frus namn. Detta är ganska vanligt. Kvinnor brukar vara lite klokare och åker inte fast lika ofta som män. De döljer sina handlingar bättre där männen är mer impulsiva.