
Denna vecka har Sverige skakats av en tråkig händelse, masskjutningen i Örebro. Villket också uppmärksammades av vår klubb denna morgon, Tankens dag.
Vår presidents ord:
Vi skänker en tanke till alla som miste livet och alla de som blev skadade och till familjerna som drabbades.
Vi skänker också en tanke till alla som arbetade och arbetar med den svåra uppgiften under och efter händelsen.
Låt oss alla vara snälla mot varandra! Vi i Rotary står för fred i världen, omtanke och kärlek!
Denna morgon deltog 25 prsoner i mötet varav 4 var gäster.
Ingrid informerade om RYLA. Ett mejl har gått ut till alla medlemmar. Funderar på om du har ett barn eller barnbarn som kan tänkas vilja vara med.
11 personer kommer att åka till Båsenberga. Jenny kommer att agera guide och berätta om platsen.
Ami informerade om att de Ukrainare som blev utan bostad. Vissa kommer att placeras i barackerna i Torsby. Det finns familjer med till exempel barn som behöver ett bättre boende. Det behövs fortfarande möbler och annat. Ami återkommer med information om hur detta kan samlas in.
Den 16/2 har Ami bjudit hem till ett kvinnomöte. Kvinnliga medlemmar är välkomna att komma.
Den 15/2 är det Hållbarhetsfestival i Gustavsbergs Teatern. Det behövs hjälpande händer, så anmäl gärna ert intresse till Sven Rudberg.

Tomas Brytting presenterade dagens föreläsare Petra Lindwall och Cenny Fransson, Ett hjärtligt Värmdö. Petra driver Julklappshjälpen och det sista året har hon fått det fantastiska förtroendet att utveckla och driva stiftelsen Ett hjärtligt Värmdö. Det började med att Cennys storebror ville göra något lite större. De började fundera och kom fram till att man ville starta en stiftelse. Så Cenny och hans syskon John, Johanna och Mattias startade då stiftelsen Ett Hjärtligt Värmdö. Man ville rikta in sig på barn (0-18 år) och barnfamiljer. Stiftelsen har nu funnits i ett år.
Många rapporter ger att en meningsfull fritid och psykisk hälsa bland unga är avgörande. Att ha ett sammanhang att vara i kan vara livsavgörande när man är ung. Därför började stiftelsen att stötta föreningslivet. Men idrottsverksamhet kanske inte passar alla barn. Många barn ingår i denna grupp som behöver en annan typ meningsfull fritid. Det krävs stöttning från företag, föreningar och privatpersoner för att överhuvudtaget kunna driva detta.
Stiftelsen lade många timmar på att prata med socialpedagoger, skolor och kommunen. Det tog säkert ett halvår att kartlägga behoven.
Värmdö är en ganska välmående kommun, men det gör också att små skillnader blir väldigt stora skillnader. Kommunen töms nästan på barn på somrarna för folk åker iväg på semestrar, till sommarhus och så vidare. Sen har vi några som är kvar och har inget att göra. Ofta behöver man förflytta sig för att kunna delta i en aktivitet. Och alla barn har inte en förälder som kan köra. Då kan den lilla delen vara att hjälpa till med transporten.
Man satte ihop en arbetsgrupp som kallas för eldsjälar och den här gruppen ska vara dynamisk. Den är inte statisk. Det är en grupp som nu består av sex personer med representanter från föreningslivet och från olika verksamheter eller bara eldsjälar, som driver projekt för den här målgruppen. Dessa väljer ut vilka projekt som man ska fokusera på. Här kommer därefter givarna in som är företag eller privatpersoner, som ger donationer. Alla donationer går till 100% till projekten. Inget hamnar i fonder eller liknande.
Stiftelsen samarbetar med Välkommen till Värmdö och Tillitsverket. Fyra projekt som man arbetar med nu är:
- Integrationsbandy
- Lillsveds sportlovsläger
- Simskola på Gustavsbergsbadet
- Påskläger och Hoppets skepp




Wall of Kindness innebär att man samlar in fritidsutrustning som pulkor, skridskor, jackor m.m. Därefter stod man i Gustavsberg och delade ut fritidsartiklar. Familjer fick komma och hämta saker som man hade behov av. Stiftelsen kan bekosta ett par fotbollsskor om någon behöver det, man kan bistå med terminskort om någon blir tvingad att byta skola m.m. Så saker som kan förändra livet för ett barn.
Tillitsverket, som nämndes tidigare, är en ideell förening som drivs av Stina Balkfors (projektledare). Den finns bara på Värmdö men konceptet har använts i andra kommuner där de arbetar med pedagogik, pedagoger och inlärning. D.v.s. hur man kan arbeta med att bredda sitt sätt att lära ut saker.
En lärdom är att man kanske inte ska samla 15 elever och åka ut på olika saker i en vecka utan man kanske ska hjälpa de här eleverna i stället och hitta det som redan finns. Att hjälpa ungdomar att aktivera sig eller att söka ett sommarjobb kan hjälpa dem att halka in i något gott i stället för att halka in i något mindre bra.
Sekretessen är viktig för de personer som får hjälp. Personerna måste kunna lita på att inte information om dem inte sprids samt vilken hjälp de får. Det kan vara ett stort steg att ta att be om hjälp. Kanske rent av lite skamligt.