Skriven av Pernilla Sjöswärd den 29 Mar 2025
Ett gäng pigga möttes upp i vanlig ordning. Med oss hade vi solen!

Denna fredag hade Malkom och Morgan namnsdag.

Denna dag 2010 såldes Volvo personvagnar till Geely och nu har vi 14 timmar mer ljus än vid den mörkaste tidpunkten.

Glöm inte bort sommarfesten den 18 maj kl. 18 i Oxstallet. Lotta och Louise planerar och arbetar för en rolig tillställning.  Mat, trubadur, quiz m.m. kommer att förgylla kvällen. Vi kommer att uppmärksamma att klubben fyller 35 år och Rotary 120 år.

Per-Ola informerade att ungdomsutbytet inte kommer att bli av. Familjen har varit långsam att få in alla dokument vilket har gjort att man inte kommer att kunna göra en matchning.
Klubben kommer att marknadsföra ungdomsbytet under Värmdö Festivalen. Ungdomsansvarig i distriktet kommer till festivalen tillsammans med gamla utbytesstudenter.

I april ska Per och Ingrid på lunch och träffa världspresidenten. Kostym och klänning på. Vi hoppas de har med sig intressant information tillbaka.

Denna fredag var vi 29 medlemmar och 3 gäster inklusive föreläsaren.

Föreläsare denna fredag var Björn Pehrson som presenterades av Lars-Erik.

Björn är en pensionerad universitetslärare tidigare verksam på KTH i kommunikationssystem. Han tog då sitt radioamatörcertifikat. När han lämnade sitt arbete hade han en hel del resurser kvar som gjorde det möjligt att hantera ett segment av internet. Det är det Björn har ägnat sig åt sedan pension tillsammans med andra radioamatörer. De bildade gemensamt en förening för att förvalta dessa resurser, framför allt adressrymden. Man behöver nämligen ha en nummerplan om man ska bygga ett nätverk. Detta kommer från internets barndom där det var en radioamatör med i forskarlaget bakom AMPRnet som sedan blev internet. De lyckades få en 256-del av hela adressrymden allokerad till radioamatörernas verksamhet. Denna del använder man än idag. I föreningen finns det radioamatörer från hela landet och den del som är närmast är Stockholm Skärgårdsradioamatörer. Man har börjat förstå vilken resurs denna förening kan vara. De fick hjälp att kontakta Värmdö kommuns beredskapssamordnare och fick till ett avtal med kommunen som ledde till bildandet av Värmdö kommuns sambandsgrupp.

Kommunen kan nyttja den ideella sektorn utan att göra en offentlig upphandling. Det får då inte finnas några kommersiella element inblandade. Sambandsgruppen består av tre stycken ideella organisationer eller frivilliga organisationer,  Stockholms Skärgårdsradioamatörer som står för lokalkännedomen, AMPRnet Stockholmsavdelning som bildades för några år sedan och stockholmsavdelningen av FRO. FRO är ju en frivillig försvarsorganisation. De intar en särställning i i sammanhanget för det finns särskilda medel anslagna för frivilliga försvarsorganisationer. Personerna har länge hållit på med beredskapsverksamhet av olika slag och framför allt genom att bistå med radio och telefoni. Radio är en väldigt robust verksamhet då man inte behöver särskilt mycket utrustning och går att få i drift i stort sett omedelbart.  Stockholm Skärgårdsradioamatörer står för lokalkännedom och är uppbackade av expertis som finns bl.a. inom FRO. Man har avtal med svenska universitetsnätet som är alla kommersiella i internetleverantörer livmoder.

Det är snart 40 år sedan (1985) SUNET startades. Då fanns det inga internationella eller nationella internetleverantörer. Alla anslöt sig till SUNET även de som inte var anslutna till något universitet. Med andra ord var SUNET den första första internetleverantören i Sverige. Man fick in två anbud Tele 2 med sitt Swipnet och Telia. Båda två aktörerna körde igång även om det var Swipnet som vann själva upphandlingen. Regionala intranet kan man väl säga som accessnät till SUNET. Överenskommelse finns med SUNET dvs bara man kommer fram till SUNET kopplar de vidare till internet. Nu är det i och för sig i beredskapssynpunkt inte internet som är huvudmålet för radioamatörerna utan det är deras eget intranätet för i krissammanhang måste man helt enkelt förutsätta att internet inte längre är tillgängligt.

Ett typfall är Alfrida-stormen 2019 som stod modell för vad man skulle klara. Det blev då strömavbrott och efter några timmar var mobilnäten nere. Det tar inte lång tid innan reservkraften är slut p.g.a. bränslet tar slut. Reservkraft går ofta på diesel. Under Alfrida var det några hushåll som var utan ström i uppåt 3 veckor. Intresset för radioamatörerna var lågt fram tills Alfrida då ökade intresset markant. Man kan bygga ut nätet på ett speciellt sätt och kan därmed vara helt autonoma. Man måste kunna sköta internetfunktioner själv såsom namnuppslagning och tidsangivelse i det egna nät. Internet kan även försvinna av t.ex. politiska skäl. Många molnlösningar finns i USA vilket nog inte så många varken företag eller privatpersoner tänker på.

Det som har gjorts och som man har kommit överens med kommunen om är att i första hand göra det möjligt för kommunen att kommunicera mellan sina ledningsplatser och dess tio trygghetsplatser. Sex av dem ligger ute på de större öarna och fyra på fastlandet om man nu ska kalla Ingarö och Värmdö för fastland. Det finns trygghetsplatser i Brunn, Gustavsberg, Djurö och Svenska kyrkan i Hemmesta. De sex större öarna är Möja, Sandhamn, Runmarö, Nämdö, Svartsö och Grinda. Den på Möja är inte bara kommunen som är intresserad av utan även länsstyrelsen, det är en så kallad utökad trygghetspunkt, SOT-punkt. Skillnaden är att här ska man också kunna handla och få bränsle. Vid kris engageras lokalsamhällena kring de här trygghetspunkterna i första hand. Det finns radioamatörer lite här och var ute på öarna. För att få allt detta att fungera tillsammans med radioamatörerna har man en samordnare som sitter i Gustavsberg.

Johan Berglind (samordnare i Värmdö kommun) har varit ute i verkligheten och sett vad som behövs och det är inte så många tjänstemän inom kommunen som har den bakgrunden. Det går långsammare i många andra kommuner. Man har fått tillgång till oanvända master vilket ger lång räckvidd och bra täckning.

Affärsidén är att aldrig ta betalt för sina tjänster, men inte heller betala någonting. Det gör att föreningen får tillgång till resurser som man normalt som internetoperatör måste betala väldigt mycket pengar för. Man har internetadresser, donerad utrustning av olika slag och apparatutrymmen. Föreningens bidrag är kompetens, engagemang och tid. Man får inte ersätta några kommersiella abonnemang men det är tillåtet i Sverige att bygga privata nät.

Föreningen tillhandahåller IP-telefoni, ärendehanteringssystem, servrar och chattserver (även chattserver i lokalsamhället). Det krävs bara en mobiltelefon för att kunna kommunicera. Reservdelar är också en viktig fråga. Det gäller att ha utrustning som inte behöver så mycket el. Kommunen tittar också på hur man ska lösa reservkraft. Radiotelefoni är den mest robusta tekniken. Men den kan störas ut av radiostörningar vilket gör att man försöker använda fiber så långt det går.

AMPRnet

Trygghetssamverkan

Frivilliga radioorganisationen (FRO)