Skriven av Pernilla Sjöswärd den 01 Mar 2025
En något kall fredagsmorgon i slutet av februari samlas 30 man i Gustavsberg för att lyssna på Tage Perntz!

Dagens namnsdag var Maria. 1806 instiftades Maria i vår almanacka. 

Denna dag1935 lyckades man framställa nylon i ett laboratorium. 

Denna morgon var vi 30 deltaghare varav 3 gäster och 7 digitalt.

Tomas Brytting presenterar dagens föreläsare, Tage Perntz, Operation Aid. Brytting berättade att han hade sett att Stockholm ska skicka 8 ambulanser till Ukraina. Tage är en av de som hjälper till med detta!
När den fullskaliga invasionen började 2022 så kontaktade Tage Nataliya vars föräldrar är från Sankt Petersburg. Nataliya arbetade för Operation Aid, en av de organisationer som arbetar i Ukraina. Tage åkte ned hösten 2022, då med matpaket som han lämnade ut. Lärde känna människor i Ukraina och det var så det startade. Många resor har det blivit därefter.

Operation Aid arbetar inom tre områden: ActiveKids, HealthCare och Crisis Prep.

ActiveKids arbetar med att ta hand om krigsbarn i östra Ukraina. Det är många internflyktingar i Ukraina och många barn som har förlorat den ena eller båda föräldrarna. Skolorna fungerar dåligt under kriget. ActiveKids sysselsätter barnen med undervisning, fotboll och andra aktiviteter.
Idag är det 800 barn som tas omhand i framför allt Mykolaiv och Kherson. Men ambulansverksamheten är en annan viktig sak. Operation Aid har skickat ett antal ambulanser och just nu finns en på verkstad för att göras iordning och köras ned. Man får köpa ambulanser förmånligt från Region Stockholm. Utkänta men ändå användbara i Ukraina.
65 ambulanser har köpts och Rotary i Uppsala har varit flitiga på att samla in pengar till detta ändamål. En ambulans kostar 150.000–200.000 kr. De har ofta gått ganska många mil men behöver inte vara speciellt gamla. Den senaste var från 2018.
Ambulanser är dyra p.g.a. sin uppbyggnad. Ofta byggs de på Volvo V70 chassi som sedan förlängs och utrustas.

Väglaget i Ukraina kräver bilar med hög frigång. Under kriget har många vägar blivit skadade och har stora hål som en vanlig personbil lätt fastnar med underredet.
Ambulanspersonalen försöker stoppa blödning och ge HLR men därefter tar man sig snabbt till sjukhus, för annan vård.
Det är en stor kostnad att hålla igång ambulanserna. Runt 40.000 kr i månaden per månad. Operation Aid lever helt på privata donationer.

Ukraina är Europas största land och det är inte längre möjligt att flyga över Ukraina. Lättast tar man sin in via Polen med bil eller tåg. Tågen går enligt tabell mer eller mindre trots det pågående kriget.
Avståndet mellan Lviv och Mykolaiv är 115-120 mil. Det är mycket riskfyllt att röra sig på vägarna så ofta kör Tage själv för att inte riskera någon annans liv.
Ambulansen till höger i bilden nedan är den första ambulansen Tage köpte. Det är en Mercedes Benz Sprinter som är tvåhjulsdriven och går på gas och bensin. Denna ville de inte ha vid fronten men den passar utmärkt i städerna. På sjukhusen finns gratis gas.

För en dryg vecka sen köpte Tage ambulansen på bilden nedan från Region Stockholm. Tage frågade om det var något fel på den och fick till svar att det var det inte. Men det visade sig att ambulansen hade körförbud. Bilen står nu på verkstad. Den ska köras en lång sträcka och man vill inte att den stoppar på vägen.

'

En man som heter Ivan. Han fick bilen på bilden nedan. Tage körde ned den i januari. Detta var till den 47:e brigaden. Ivan har sin familj i Hallstahammar i Sverige. Han är styrman på ett svenskt rederi. Han kunde inte sitta och titta på när kriget startade utan anmälde sig och åkte till Ukraina. Bilen fylldes med förbrukningsvaror innan den kördes ned. Bilar är förbrukningsvaror i Ukraina. Drönare förstör så många fordon.

För att visa att bilarna har lämnats över plockas registreringsskyltarna av och bryter sönder dem. Sen tas ett foto på bilen med skyltarna på motorhuven som ett bevis på att bilen har exporterats. Detta skickas sedan till Transportmyndigheten tillsammans med ett flertal andra dokument.

Tage träffade även på 21:a brigaden  Den kallas för svensk-brigaden. Alla stridsvagnar 122 st. är svenska, man har 50 st. Stridsfordon 90.  Kriget har ju på något sätt skiftat till att vara baserat på artilleri. Ryska styrkor har kanske10 ggr mer artilleri i öster. 50% av skadorna är splitterskador och kulskador kanske 3%.
Nu baseras kriget mycket på drönare som ger skador. Den kallas FPV drönare. Den styrs alltså av en monitor som man har över ögonen eller en mobiltelefon och har en kamera. Den styrs med radiovågor. Drönaren kan förses med ca 1 kg sprängmedel och är effektiv mot fordon men går att störas ut.

Shahed-drönare från Iran används av Ryssland. Idag tillverkas de t.o.m. i Ryssland. Dessa kan lastas med upp till 100 kg.

Cirka 30 40 % av drönarna slås ut vid ett större anfall men de resterande 60% kommer i mål.

Ukraina tillverkar sina drönare själv med kinesiska komponenter och kostar c:a 5000 kr.
Tage ställde frågan om han skulle köpa fler drönare men man sade nej då man hade gått över till fiberoptiska drönare. Dessa är utrustade med en liten fiskerulle som innehåller fiberoptisk kabel som rullas ut. Den kan komma så långt som en mil. Vitsen med denna är att den inte kan störas ut.
Det finns ytterligare en variant som man skickar upp 200 m som kan styra ett flertal andra drönare.

Bilden nedan är Christopher Forsbäck. Han har varit med på TV ett flertal gånger och blivit intervjuad. Tage har träffat honom. Hans bil är fullständigt slut idag. Vägarna är dåliga och leriga.

När Tage skulle träffa Christopher så hade de åkt på uppdrag. Tage fick aldrig tag å honom och efter tag kom informationen att Christopher var skadad. Han hade fått splitter i. knät och en kula i genom armen. De hade varit långt in på fiendens territorium. Men då visar det sig att då hade Christopher hade varit inne i skyttegravarna och blivit beskjutna av stridsvagnseld. Han höll på att förblöda men lyckades stoppa flödet. Christopher använde sig av en metod som kallas tourniquet vilket innebär att man drar åt och stänger av blodflödet. Man bör komma ihåg tiden för går det för lång tid måste armen eller benet amputeras. Han klarade sig men fick rehabilitering på Karolinska. Christopher åkte därefter tillbaka till Ukraina.

Bilen som Tage körde ned vid detta tillfälle var helt splitterskyddad. Detta uppnås genom att lägga c:a 30 lager med kevlarväv på bilen. En kula går igenom men inte splitter. En rulle kevlarväv kostar c:a 30.000 kr. Man måste bränna och skära i den få den att fästa.

Som ett minne av allt arbete hittills har Tage en fana med hälsningar från ett flertal brigader!